Translate

dijous, 24 d’octubre del 2013

Usos educatius dels blogs

Avui comentaré el resum del llibre: Balagué F. i Zayas F. (2007) Usos educatius dels blogs. Recursos, orientacions i experiències per a docents. Barcelona: Editorial UOC.


En el que ens explica què és un blog, com crear-lo, les seves característiques, els tipos que hi ha, qué és la blogosfera, la web 2.0, entre d'altres coses. Al final del llibre ens mostren diversos links sobre blogs.

 
 
Un bloc és un lloc web que recull textos, articles, fotografies, vídeos, so ... del seu autor o autors, que s’organitza cronològicament. A més, permet que els seus lectors interactuïn. Es caracteritza per la seva facilitat d’ús, i això permet actualitzar continguts ràpidament, informar, compartir, generar debats,... és un espai d'expressió sense límits.
 
El terme Web 2.0 va ser introduït per Tim O’Reilly per referir-se a un nou model de la Web basat en comunitats, on existeix la possibilitat de que els usuaris puguin navegar e interactuar de manera dinàmica amb la informació, intercanviar continguts, socialitzar opinions, aportar en la construcció d’aprenentatges col·lectius etc, com al Blogger, facebook, wikis, wikipedia, flickr, Youtube..
 
La Blogosfera és un conjunt de comunitats unides i dels seus blogaires. La blogosfera educativa està formada per xarxes de blocs relacionades amb l'educació als quals anomenem edublogs; hi ha moltes tipologies: blocs de centres, de professorat i/o alumnat, de formació, etc.

 Eines externes o complementàries dels blogs:
  • RSS: És la eina clau en la gestió de la informació de la web 2.0. "No navegues, deja que Internet llegue a ti" (Aníbal de la Torre).
  • Wikis: Eina per al treball col·laboratiu i obert. Permeten a usuaris crear i editar els continguts del lloc web.
  • Fòrums virtuals: Són molt emprats en aprenentatge virtual per debatre, elaborar propostes...
  • Marcadors socials: Webs senzilles que ens permeten organitzar els nostres enllaços favorits i compartir-los.
  • Editors de documents i altres eines: Existeixen editors en línia per a textos, fulls de càlcul, presentacions, i amb altres aplicacions com llibretes de notes, bases de dades, wiki, xat, correu... També hi ha correctors ortogràfics i editors específics per a presentacions.



Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada