Translate

dimecres, 27 de novembre del 2013

FLICKR, WIKIMEDIA COMMONS

MATERIAL CC

http://www.blogcdn.com/es.engadget.com/media/2013/05/flickr-banner-1369085417.jpg

Flickr és un lloc web que permet fer cerques d'imatges organitzades per etiquetes, data o pel tipus de llicència Creative Commons,la búsqueda d'imatges amb llicència es fa a partir de l'opció de búsqueda avançada.
 

http://www.blogcdn.com/es.engadget.com/media/


Wikimedia Commons és com la Wikipedia però s'emmagatzemen continguts multimèdia.

Investiguem per Wikimedia Commons!

dilluns, 25 de novembre del 2013

Glogster, Padlet, Wordle, Mindmeister

Avui a classe hem estat veient diverses maneres de crear i compartir informació d'una manera visiblement més clara o entenedora.
Ara a continuació mostraré llocs webs que ens ha mostrat en Jordi i que jo personalment alguns els desconeixia i crec que són molt interessants.


Què és un Glogster?
És una eina web 2.0 que serveix per a crear pòsters digitals amb un gran ventall de possibilitats:
  • Editar.
  • Es pot enviar.
  • Afegir-hi imatges.
  • Afegir-hi gràfics animats.
  • Música
  • Vídeo
  • Utilitzar el zoom....
 Un cop creat el teu pòster digital el pots compartir amb gent.

http://www.flickr.com/photos/7574616@N03/5494135305/in/photolist-9nuT1M

Exemple d'un tema sobre el Saxofon fet amb Glogster :

 




Per a què el puc utilitzar?
Fonamentalment com a suport de produccions orals, escrites o audiovisuals.



Padlet és fantàstic per crear murs virtuals amb milers d'aplicacions didàctiques en l'aula. Des de presentar continguts amb text, imatges i vídeos fins realitzar pluja d'idees, comentaris sobre audicions i tot el que se'n acudeixi. És idònia per petits treballs col.laboratius perquè podem configurar el suro virtual per que qualsevol pugui escriure en ell. També podem fer que només es pugui llegir o si volem, pot ser privat.









Què és un núvol de paraules?
És una mena de semàntica condensada d'un document en la qual els conceptes claus són representats en mides diferents, seran més grans les paraules més repetides. S'utilitzen bàsicament per destacar la seva importància en els directoris o llocs web. És possible classificar les paraules per ordre alfabètic, per popularitat o per representació dins el lloc. El resultat ha sigut el següent:

https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEhiAXLNE0LMa1keHKWmF6Dq8HZzD0ZEzryq1EmvP29mhu2oTgeJDjj1N8MS0BOe0AsKenao1uDBogjm_81EWEKxLOeCoBTY2klrLcn6ryxj9qTHKBokS-yt2k6gWOD6w3IYbm8nO9urHRxC/s1600/PLEC.jpg









CmapsTools/ MindMeister
Amb aquests dos programes podem crear mapes conceptuals.
Mitjançant un text, podem fer un mapa mental, utilitzant connectors i els conceptes que volem remarcar. Per això a la classe de GTIC vàrem estar treballant amb el CmapsTools.
Amb el següent mapa mental podem veure d'una manera més clara els conceptes claus d'un text.
Amb aquest tipus de programa podem fer mapes de forma molt senzilla, podem modificar el tipus de lletra, destacar allò més important amb diferents colors, entre d'altres coses.
Us animo a provar-ho!

Aquesta ha sigut la tasca feta a classe:
A partir d'un text facilitat pel mestre nosaltres hem creat un mapa conceptual.





Mapa Mental
Els mapes mentals ens ajuden a recordar d'una forma més senzilla els conceptes claus, mitjançant colors, imatges, entre d'altres coses que ens poden ser útils per recordar.
Aquí en tenim un exemple sobre les Intel·ligències múltiples.



http://sinparciales.files.wordpress.com/2012/05/mapa_conceptual_howard_gardner_recursostic.png



Fluxograma


http://4.bp.blogspot.com/_

Els fluxogrames són unes eines molt útils, serveixen per:
  • Planificar tasques pròpies relacionades amb el desenvolupament de la tasca professional. Per exemple representar el procés per a l'acollida d'un nou professor o alumne a l'escola.
  • Ensenyar als alumnes aquesta eina, tenint present que l'eina és un bon mitjà per aprendre i practicar amb: Presa de decisions, resolució de problemes, planificació, organització, destriar la informació essencial de l'accessòria, definició d'ordres i instruccions, compliment de normes i estructures,..





dimarts, 12 de novembre del 2013

Setmana de reflexió educativa

RESUM DE LA SETMANA DE REFLEXIÓ
DEL 11 AL 15 DE NOVEMBRE

Dilluns 11:
Conferència de Jaume Cela i Excursió de 13km del Baixador de Vallvidrera fins a Sant Cugat.

Dimarts 12:
Visita al museu MNAC de Barcelona.

Dimecres i Dijous 13 - 14:
Dia de pràctiques a l'escola del Mar.

Divendres 15:
Grup "Tal com sona" i Conferència sobre la pissarra digital.


Excursió a Sant Cugat


Crec que aquesta activitat no va estar ben organitzada, ja que des de el començament no es va tenir en compte els alumnes que faltaven. Crec que els mestres no es van repartir bé ja que van sortir tots al final, cosa que va fer que hi hagués grups que es perdessin, com per exemple el meu grup i jo, que ens vàrem perdre una mica, i això va fer que la caminada durés més.
Personalment penso que no es va tenir en compte l'estat físic en que es trobava el grup, van ser una excursió massa llarga. 








Conferència Jaume Cela


Personalment aquesta xerrada m’ha agradat força ja que en Jaume Cela és una persona que porta a la seva motxilla moltes vivències en l’àmbit de l’educació i ens ha pogut fer un petit tastet sobre tot això.
Ens ha posat sobre la taula els quatre reptes que l’escola es planteja avui dia, reptes que em donen a pensar sobre moltes coses, coses bàsiques, però a la vegada complexes quan es posen en pràctica.
També ens ha llençat a l’aire tres preguntes com: Que hem d’ensenyar? Quina relació ha de tenir el present amb la tradició? De quina manera el currículum ens pot ajudar ... Preguntes que no són fàcils de contestar, o almenys per a mi.
Per altra banda, m’ha agradat la manera com ha desglossat els quatre reptes, donant una explicació i posant exemples.
I per acabar, la frase que més m’ha agradat ha sigut: Fas de mestre, ser mestre només t’ho reconeix l’alumna.
Visita al museu MNAC
La visita al museu MNAC ha sigut: Històries i Relleu.
L’objectiu d’aquesta activitat és conèixer què és l’escultura, saber diferenciar la figuració de l’abstracció.
Encara que la guia Judit ens va explicar com ho feia quan la visita era per a nens d’edats compreses d’entre 4 a 8-9 anys, amb nosaltres va simular que érem nens, encara que hi va haver variacions.
La meva impressió d’aquesta visita ha sigut molt bona ja que ha tingut aspectes dinàmics, i  cada cop que veiem una escultura i  ens l’explicava, fèiem una petita activitat o una demostració. M’ha agradat el taller, és interessant sobretot pels nens, d’aquesta manera els ajuda a recordat tot el que han vist.
Dia de pràctiques a l'Escola del Mar
La setmana sobre de fer totes aquestes activitats, vam realitzar uns treballs per Seminari, aquesta activitat va consistir en fer un PowerPoint sobre l'escola que havíem passat dos dies, tots  van exposar tant idees pedagògiques com sensacions viscudes.
El Prezi  que he fet de la meva escola és el següent:




Grup tal com sona
 Aquesta activitat va ser molt divertida i dinàmica, em va agradar molt tot el repertori que van portar per fer la sessió i el fet de que la música fos en directe.
Conferència sobre les pissarres digitals 

En questa xerrada han intervingut tres mestres, que ens han mostrat com s’utilitzen les tecnologies a l’aula i a l’escola, els avantatges i els inconvenients que hi ha.

El primer d’ells és en Miquel, que ens ha mostrat com les PDI ens permeten obrir-nos i visitar el món.
PDI à Ordinador à Projector  = Dins de l’aula podem aconseguir tot tipus d’informació.
Amb la PDI hi ha una interacció, no necessàriament educativa, els nens han d’interactuar. Ens permet mostrar-nos informació i treballar amb ella. És una tecnologia que està al servei de l’aprenentatge. Això sí, ha de ser un racó més de l’aula i no pas el centre de la classe.

Tot seguit els dos mestres de l’escola Mare de Déu de la Mercè, la Marta Palet i en Jordi Bigues, ens han fet la presentació el seu projecte de digitalització des de P3 fins a 4t de la ESO.
El projecte d’aquesta escola consisteix en treballar amb l’Ipad com una part més de l’aprenentatge a l’escola.
Disposen de 40 Ipads pel treball entre iguals.
Ens han comentat perquè i com van integrar aquesta eina a les aules, primer es va fer una repartició d’ Ipad per mestre i aquests durant uns mesos havien de treballar amb ell, per dominar-lo i més tard poder treballar amb els seus alumnes.
Fan una utilització per a la gestió, d’agenda, d’avaluació ...
L’utilitzen quan fan racons de treball, per treballar les matemàtiques, la llengua, ja que no disposen de molts Ipads i ho han de fer en grups reduïts. Això ho fan al cicle inicial i empleen 2 hores setmanals.
Ens han mostrat vídeos i activitats que ells treballen amb aquesta eina. Un dels programes de creació d’aquestes activitats és l’ Educaplay.
Les aplicacions utilitzades a cicle inicial són: puppetpals, en el que els nens treballen la dinàmica en grup.
També treballen projectes a l’aula d’anglès on els hi són molt útils els Ipads.
I per acabar la reflexió final d’aquests mestres ha sigut que aquest projecte ha tingut una bona acceptació per part dels infants, i que ha servit per endreçar-se i connectar-se amb els racons.

diumenge, 10 de novembre del 2013

Apadrinament del centre de pràctiques

El passat 7 de Novembre  la classe de Seminari, la vam destinar a parlar amb els nostres padrins, la meva padrina és l'Aïda Vallejo de 3r grau d'Educació Infantil del centre on farem les pràctiques la setmana que ve.
El meu centre és l'escola del Mar situada a Vilassar de Mar.
És una escola pública, té dues línies, a cada aula hi ha uns 25 nens aproximadament.
Totes les aules tenen pantalles digitals i diferents racons i espais molt amplis per jugar i experimentar.
Jo durant aquests dos dies estaré a P3 amb els Ànecs. 
 


dilluns, 4 de novembre del 2013

Jordi Adell: "Wikis y educación"

Aviu a classe hem estat comentant les wikis en l'educació per a que serveixen.
Enllaç del document Wikis en educación de Jordi Adell: "Wikis en educación"
 
Característiques de les wikis:
  • Qualsevol pot canviar el contingut.
  • HTML simplificades.
  • Flexibilitat.
  • Lliure d'ego.

Wikis en educació, per a què serveixen?
  • Espai de comunicació a classe.
  • Espai de col·laboració de la classe/Base de coneixements.
  • Espai per realitzar i presentar feines/Porta-folis electrònics.
  • Arxiu de texts en procés d'elaboració.
  • Manual de la classe/Autoria corroborativa.
  • Espais per els projectes en grup.
  • Les wikis i la nova alfabetització tecnològica.

Algun d'ells té similitud amb els blogs.


Wiki - Vikipèdia




Què és un wiki?
Les wikis podríem dir que són grans diccionaris a la xarxa creats per diversos usuaris i són ells mateixos els que creen pàgines webs sobre un tema i van ampliant, retocant, eliminant la informació ja existent, això es fa de forma col.lectiva.

La wikipedia està feta en el wiki.


Diferències entre un wiki i el blog: Hi ha semblances raonables i diferències significatives.

Blog:
  • El contingut és estàtic.
  • És cronològic i les entrades s'ordenen de data més antiga a més nova.
  • Interacció externa.
  • S'estableix una comunicació externa amb els visitants a través de comentaris.
  • La data de creació sempre és visible.

Wiki:
  • El contingut és dinàmic.
  • Pateix modificacions amb l'actualització dels continguts.
  • Interacció interna. Per fer tasques d'edició.
  • La data de creació queda oculta.



Vídeo sobre les wikis:


Per organitzar la informació és molt útil l'ús dels wikis, ja que la informació et ve a tu i no t'has de preocupar de buscar-la en  diferents pàgines.
Avui dia hi ha molts tipus de wikis. La més bàsica és la Home on i pots trobar tres pàgines més.

Accions bàsiques: 
  1. editar 
  2. desar 
  3. crear links
Tenen una estructura clara.


Tambés existeix la Wikimedia Commons, en lloc de contenir información, conté imatges.

https://blogseducadores.wikispaces.com/home Wiki creat per l'Elisabet, l'Anna i jo en el que parla dels nostres blogs.